maanantai 25. huhtikuuta 2011

Keväinen kalakeitto eli turskaa kalastajavaimon tapaan

Keiton helposti miellän talviseksi ruoaksi, mutta tästä kalasopasta tuli kyllä kevät mieleen. Taisi olla sitruunan ansiota, varsin raikas keitto joka sopi erinomaisesti aurinkoiseen kevätpäivään. Ohje alunperin nimeltään torsk på fiskarhustruns vis, turskan sijasta muutkin valkoiset kalat sopivat vallan hyvin.

Ainekset kahdelle:
- reilu 200g turskaa (tai muuta valkoista nahatonta ja ruodotonta kalaa)
- suolaa
- 1 sipuli
- nippu persiljaa
- n 1/4 sitruunan kuoresta raastettuna
- 1/4 punaisesta paprikasta pilkottuna
- voita
- mustapippuria
- 3 dl valkoviiniä (hyvää sellaista koska maku vaikuttaa suoraan keiton makuun)
- 1 dl kuohukermaa

Leikkaa kalan fileet reilun kokoisiksi paloiksi ja suolaa ne, anna maustua hetki. Hienonna sipuli ja persilja, raasta sitruunan kuori ja pilko paprika hienoksi.
Sulata kasarissa n 1 rkl voita ja kuullota siinä sipulia hetken, mausta pippurilla ja lisää viini, kiehauta. Laita kalanpalat joukkoon ja anna kiehua hiljalleen kannen alla n 5 minuuttia kunnes kala kypsää.
Nosta kalat reikäkauhalla lautasille odottamaan (laitoin palan foliota päälle, pysyivät kuumina). Lisää kasariin kerma, sekoita joukkoon 1-2 rkl voita ja viimeksi persilja, sitruuna ja paprikat. Anna kuumentua, keittää ei enää tarvitse. Kauho liemi kalanpalojen päälle ja tarjoile.

Yhtä raikkaan makuinen kuin näköinenkin

Tykkäsimme kovasti, suosittelemme lämpimästi ja tulemme varmasti itse tekemään toistekin.

Pääsiäinen Villa Sandin keittiössä ohi ja olemme taas kaupungissa, tulevan viikon ruoat rajoittuneita vajavaisen keittiön takia, mutta eiköhän ainakin vappulounas 16 hengelle saada aikaiseksi.... Näillä näkymillä tasot saapuvat ja asennetaan sekä liesi ja uuni toimivat parin päivän sisään, veden tulo vielä epävarmaa... tiskaus hoitunee suihkussa tarpeen niin vaatiessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti