tiistai 31. tammikuuta 2012

Intialainen ilta, samosa ja chiliketsup näin alkajaisiksi


Huh, tästä bloggauksesta ei tule helppoa! Teimme suunnitelmien mukaan sunnuntaina porukalla intilaista ruokaa. Pääkokki ja kolme aktiivista apulaista sekä kaksi myöhemmin tullutta. Resepteistä ei ole tietoakaan, jotain Majan epäselviä muistiinpanoja on kyllä löytynyt. Tyyliin: 'kaali, onion, itu, spring onion, garlic -> mix' jne. Määristä ei ole mitään merkintöjä ja muistiinkaan ei voi luottaa kun kokkeja oli monta eikä Maja nähnyt joka vaihetta. Joten tämä ja 1 tai 2 tulevaa bloggausta voi toimia ainoastaan inspiraation lähteenä.



Intialaisen keittiön lähtökohtanahan on mausteet, joten niillä aloitan minäkin. Mortteliin tuli n puoli pussia jokaista: jeeraa (eli roomankuminaa eli juustokuminaa), fenkolin siemeniä, kurkumaa ja korianterin siemeniä, sekä koko pussillinen currylehtiä ja reippaasti öljyä (0,5 dl Timotejn arvio). Timotej sekoitti mausteet tahnaksi morttelissa. Tätä sekoitusta tarvittiin sekä samosatäytteeseen että kalacurryyn.


Samosatäytteen teko alkoi monitoimikoneen esiinotolla. Sinne laitettiin nelisen sipulia lohkoina, 12 (kaksitoista) valkosipulin kynttä, tuoretta inkivääriä lohkoina (n 10 cm pala kaikkiaan). Nämä sekoitettiin hienoksi. Tässä vaiheessa noin puolet jätettiin odottamaan kalacurrya.
Alempana kerrotaan chiliketsupin teosta, se jo ehti värjätä Kenwoodin
Kattilaan öljyä ja vajaa puolet sipuli-inkiväärisekoituksesta sinne pehmentymään (ei ole tarkoitus ruskistaa). Lisää pussillinen herne-maissi-parika sekoitusta sekä vajaa puolet morttelin maustetahnasta ja vielä silputtua tuoretta korianteria plus suolaa maun mukaan.


Valmiin sekoituksen annetaan jäähtyä, kuumana se rikkoisi kevätkääryletaikinan.

Samosa tehdään kevätkääryletaikinasta. 1-2 rkl täytettä yhteen kulmaan, taikina taitetaan kahtia ja sen jälkeen kolmioiksi kunnes koko levy käytetty. Kun kaikki levyt täytetty, vuorossa on niiden paistaminen runsaassa kuumassa öljyssä paistinpannulla.






Samosat tarjoiltiin alkuruokana (kuten myös myöhemmin blogattavat kevätkääryleet) chiliketsupin kera.

Chiliketsup
Samosat, kevätkääryleet ja kalacurry tehtiin ilman chiliä, niin jokainen saattoi päättää ruokansa tulisuuden itse. Joten teimme itse chiliketsuppia tai -hilloketta, joka oli järjettömän tulista! Keittiössä niin vahvat chilihöyryt, että kaikki yskimme ja pakkasesta huolimatta ikkunat oli pakko avata.

Pieniä chilejä keitettiin vesitilkassa, olisikohan ollut puolisen tuntia. Joukkoon lisättiin sokeria ja valkoviinietikkaa (määrät tuntemattomia, sorry) ja annettiin karamellisoitua.








Sen jälkeen kattila tyhjennettiin monitoimikoneeseen, sinne lisättiin 1,5 tuubia tomaattipyreetä ja sekoitettiin tahnaksi.











Tämä sitten vielä sekoitettiin sweet chili soosin kanssa (sitä meni koko pullo, kuvassa vielä rinta rinnan ennen sekoitusta) ja nyt meillä on chiliketsuppia monen viikon/ kuukauden/ vuoden tarpeisiin.....





Seuraavaksi yritän selvittää kalacurryn muistiinpanot ja sitten varmaan myös kevätkääryleet, niitäkin teimme.


Loistava iltapäivä/ilta, yhdessä kokkaaminen oli hauskaa ja paljon tuli opittua uuttakin, kiitos pätevän pääkokin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti