sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Lampaanpotkaa haudutettiin kuusi tuntia



Ruokablogin pitäminen auttaa kummasti laajentamaan ruokavaliota ja kannustaa kokeilemaan uusia juttuja, eihän sitä koko ajan kehtaa blogata juureksista ja kalasta....

Tällä kertaa pataan päätyi lampaan potkia, vai ovatkohan karitsaa? Ei ihan Majan normaalia raaka-ainetta: niissä on jänteitä, rasvaa ja luita.... ja tekeminen vie aikaa. Mutta, pitäähän sitä ihmisen osata kasvaa (mielellään toki vain henkisesti) ja kehittyä. 



Yksi potka ruokailjaa kohden, neljää potkaa painoivat yhteensä liki kaksi kiloa, siinä riittää luuta ja lihaa! Maustoin raaat potkat suolalla, mustapippurilla ja timjamin silpulla. Ruskistin paistinpannulla ja laitoin uunipataan odottamaan.

Tein liemen: hienonsin 6 salottisipulia, muutaman valkosipulin kynnen ja muutaman sardellifileen. Kuullotin niitä öljyssä kattilassa ja lisäsin joukkoon myös pari rkl tomaattipyreetä. Sitten joukkoon litra Puljongin lihalientä, pari desiä punaviiniä, 5 neilikkaa, 2 laakerilehtä ja paljon tuoretta rosmariinia. Kuumensin liemen kiehuvaksi ja kaadoin sitten pataan potkien päälle.


Kuusi (!) tuntia uunissa (ensimmäiset neljä 125 asteessa ja pari viimeistä 100 asteessa) ja tulos yllä olevan näköinen, lihat suorastaan tipahtelivat irti luista. Reikäkauhalla varovasti noukin ne lautasille. Ennen sitä otin osan liemestä ja siivilöin kattilaan, siitä keittelin kastikkeen, jonka maustoin viinimarjahyytelöllä (kiitos KJ!).

Eihän tuo kuutta tuntia olisi tarvinnut, neljän-viiden tunnin kohdalla olivat jo varsin valmiita. Mutta kun aikaa oli, niin annoin muhia. Helppo ruoka itse asiassa, uunissa hoitelivat itse itsensä; vaikka aikaa meni kellon mukaan paljon, aktiivisia työvaiheita oli vähänlaisesti.


Jänteet ja rasvat olivat sulaneet liemeen, joten vai luun kanssa piti tulla toimeen.... sekään ei kovin vaikeaa ollut kun murea liha irtosi ihan itsestään. Hyvää oli, taas tuli todistettua että ennakkoluuloista on hyvä päästä eroon. :)

Lautasella myös bataatti-peruna-sosetta (jossa reippaanlaisesti voita) ja valkosipulilla ja unikon siemenillä maustettuja wokattuja taitepapuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti