lauantai 27. syyskuuta 2014

Happamia, sanomme me - pihlajanmarjamarmeladi


Toisin kuin sieniä poimiessa, nyt ei tarvinnut mennä edes metsään. Näitähän pihapiirissä riittää. Timotej veti oksia alaspäin ja mä napsin saksilla marjatertut kippoon.


Jonkinlaista hyytelöä oli tarkotus saada aikaiseksi ja sitä kautta testata onko pihlajanmarjoista mihinkään. Päädyimme vaniljaiseen pihlajanmarjamarmeladiin.
Hesarin ohjeen mukaan tehtiin, koska sen ohje paitsi kuulosti lupaavalta, oli myös tarpeeksi pieni. Yksi sillipurkillinen saatiin:


Puoli litraa puhdistettuja marjoja ja 4 dl vettä keitetään 20-25 minuuttia tai kunnes marjat pehmeitä. Siivilöi sen jälkeen mehu kulhoon ja puserra viimeiset mehurippeet marjoista siivilän läpi. Tästä syntyi meille vajaa 3 dl mehua (ohjeessa luki 3,5 dl, mutta me kiehuteltiin marjoja puolisen tuntia).

Mehu takaisin kattilaan, kuumennus. Lisää joukkoon vaniljan tangosta siemenet ja itse tanko palasina. Sekoita joukkoon hillosokeria, ohjeen mukaan sokeria tarvitaan 4½ dl, minä en niin tarkkaan mitannut, mutta varmaan suurin piirtein sama määrä. Anna kiehua kymmenisen minuuttia.

Poista vaniljatangot, purkita marmeladi ja anna jäähtyä.


Ensimmäinen makupala seuraavana aamuna, paahtoleipää ja pihlajanmarjamarmeladia. Hapanta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti