tiistai 20. tammikuuta 2015

Chili vai chili con carne - lämmittää pakkasella nimestä huolimatta



Chili, ruoka josta löytyy monta mielipidettä. Onko se pelkkä chili vai chili con carne? Kuuluuko reseptiin papuja ja/tai tomaattia, vai pitäiskö olla vain lihaa ja chiliä (plus toki muita mausteita)? Syödäänkö keiton tapaisesti lusikalla vai riisin kera enemmänkin lihapadan tyyppisesti? Onneksi ei taida olla vain yhtä oikeaa, joten uskallan laittaa korteni kekoon.

Meille lähtökohta on Chicagon chili, varsinkin erään ystävän tekemänä. Sisältää papuja ja tomaattia, syödään lusikalla. Seurana joko cracker (ohut voileipäkeksi-tyyppinen juttu) tai vaalea leipä. Tätä tehdään kerran noin viidessä vuodessa.


Ainekset tällä kertaa (vähän vaihtelee vuosien välillä):
- 500 grammaa naudan sisäpaistia kuutioina
- 1 sipuli hienonnettuna
- 1 sellerin varsi pilkottuna
- 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- purkki murskattua tomaattia
- purkki kidney papuja
- loraus tomaattimehua
- yksi Santa Marian kuivattu Guajillo chili
- 1 tl sokeria
- 1 rkl viinietikkaa
- 1 tl juustokuminaa
- 2 tl chilijauhetta
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- ½ tl oreganoa

Sen lisäksi voit laittaa jalapenoja, tuoreita tai säilöttyjä, eri papulaatuja, kuutioitua paprikaa ja chiliä maun mukaan. (Tai unohtaa kaikki tomaattiin ja papuihin liittyvät ainekset.)

Tässä minun käyttämäni chililaadut
Kuumenna 1-2 rkl rypsiöljyä padassa ja ruskista lihat. Lisää valkosipuli, sipuli ja selleri. Kuullota hetki. Lisää muut ainekset ja anna muhia alhaisella lämmöllä muutama tunti. Kaksi tuntia voi riittää mutta ei kuusikaan tuntia ole haitaksi.


Nauti vaalean leivän ja oluen kera. Erityisesti suositellaan kylmänä talvipäivänä jonkunlaisen ulkoilun jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti